En blogg om kursen där människan och dialogen får växa

Vad innebär det att älska en plats?

Veckorna rinner på och vi lever vår FOLKIS-dröm. Inne i termin fyra stannar vi fortfarande upp gång på gång och förundras över att vi får göra det vi verkligen vill och tror på.

Samtalen är levande, och vi ser hur våra deltagare sätter ord på viktiga insikter. Före påsk träffades vi på plats i Malmö och arbetade gemensamt fram vilka teman vi ville ha under kvarvarande veckor. Det första temat, som vi går in för att avsluta nu var ”Identitet, makt och strukturer” där vi pratat en hel del om det svenska sättet att vara människa på. Det har varit väldigt spännande, men är frustrerande kort. Det finns så mycket som är så viktigt att prata om.

Flera i kursen står inför eller precis efter att ha flyttat, och vi på Furuboda Malmö har också flyttat vårt kontor. Nu sitter jag och skriver och ser ut över östra kyrkogården i Malmö. I samtalet funderade vi på om vi blivit mer alienerade från vår plats, när vi inte lever av och brukar jorden, när vi flyttar och reser.

Vi besökte också flera skönlitterära referenser till hur man kan älska en plats, allt från Proust till Moberg och hur Karl-Oskar och Kristina längtar hem till äppelblommen och de bekanta vandringslederna.

Vad innebär det för dig att älska en plats?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *